Project Dinges Valweg

Project Dinges Balfect Castle

Project Dinges Valweg

Project Dinges Valweg

Project Dinges Balfect Castle

Project Dinges Balfect Castle

Tijd en geld


Kost dat modelbouwen en die website maken nou niet veel tijd en geld?

Dit is een vraag die ik regelmatig krijg. Mijn antwoord is dan "ja en nee, alles is relatief.". Met zo'n antwoord kan je dus niks :-) Hier leg ik uit uit hoe het voor mij werkt.

Tijd

Ik heb veel interesses, waarvan televisie er niet één is. Ik kijk weinig televisie. Ik vind daar weinig wat mij interesseert. Weinig wat ik mijn tijd waard vindt.

Volgens diverse onderzoeken kijken we in Nederland gemiddeld 2,5 tot 3 uur televisie per dag per persoon. Dat is dus 21 uur per week. Ik zit op een fractie daarvan. Ik besteed mijn "tijdsbudget" dus gewoon anders door amper TV te (willen) kijken.

Ook zitten we gemiddeld 1 tot 1,5 uur achter internet per dag, ofwel zo'n 7 tot 13 uur per week. Hier kom ik wel aan, echter zeker een derde gaat op aan internet "maken" in plaats van "surfen". In die tijd maak ik deze website.

Nog een veel gestelde vraag : "Kost het maken van al die foto's van je werk niet veel tijd?". Valt reuze mee. Modelbouwen is net zoveel denkwerk als bouwwerk. Bij mij althans :-) Na een stukje bouwwerk vind ik het lekker om even achterover te leunen en na te denken hoe ik de volgende stap ga aanpakken. Ook even zelfevalueren. Wat had beter gekund? Wat zou ik een volgende keer anders doen?

Tijdens deze overdenkingen maak ik de foto's. En ook tijdens het maken van de website kan ik nog eens goed reflecteren op hoe het project tot nu toe gaat en bedenken hoe het verder moet. Dat is voor mij ontspanning. En tijdens het maken van de website krijg ik vaak goede ideeen voor het vervolg. Ook signaleer ik vaak nog de nodige fouten in het ontwerp of de aanpak.

Bovendien heb ik tijdens het modelbouwen ook lekker de tijd om muziek en luisterboeken te luisteren. Overdag komt daar weinig van.Brora

Geld

Mijn manier van modelbouwen is relatief goedkoop. Ik heb niet echt veel met treinen. Ik besteed daarom weinig geld aan treinmodellen. Ik vind het landschapsbouwen en maquettebouwen het allerleukste aan de hobby.

Ik vind wat ik doe net zoiets als (de beleving van het) schilderen, maar dan in 3 dimensies. Datgeen wat je in je hoofd hebt zitten vertalen in 3D (in plaats van 2D met schilderen). Daar zit voor mij de uitdaging, de creativiteit en het plezier.

Ik koop ook zelden een bouwpakket. Ik koop de basismaterialen en probeer zoveel mogelijk zelf te maken. Ik bouw ook relatief kleinere diorama's, die relatief weinig kosten.

Kortom : het is maar net waar je interesses liggen en hoe je zelf invulling geeft aan de hobby. Als voor jou de omstandigheden wat betreft tijd en geld anders zijn, dan zijn er legio mogelijkheden om veel lol te hebben met de hobby! Wees creatief en vindingrijk en je kan met weinig ruimte, tijd en geld toch een hoop mooie dingen bouwen!

NIEUWS

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

 • Brora bouwverslag


  (5 januari 2013)
  Het 3e bouwverslag van Brora staat online. Dit keer het maken van mallen en gieten van rotsen Meer...

 • Valweg bouwverslag januari 2004 deel 1 t/m 4 weer online


  (26 december 2012)
  De bouwverslagen januari 2004 deel 1 t/m 4 van Project Valweg staan (weer) online. Foto's verbeterd en zo goed als dezelfde tekst. Oorspronkelijk gepubliceerd in januari 2004. Veel plezier! Meer...

 • Brora bouwverslag


  (21 december 2012)
  Net voor het einde van de wereld toch het ontwerp en het eerste bouwverslag van Brora online gezet. Net op tijd! Meer...

 • Mini Schotland bouwverslagen 2004


  (12 december 2012)
  De bouwverslagen van Project Mini Schotland zijn bewerkt en (weer) online gezet. Inclusief fotogalerij van het eindresultaat. Oorspronkelijk gepubliceerd in oktober 2004. Meer...

 • Valweg bouwverslag december 2003


  (10 december 2012)
  Het eerste bouwverslag van Project Valweg is onder handen genomen en staat (weer) online. Oorspronkelijk gepubliceerd in december 2003. Meer...

 • Valweg ontwerp & geschiedenis


  (8 december 2012)
  De pagina's ontwerp en geschiedenis van Project Valweg staat weer online! Opgefrist en wel. Meer...

 • Herontwerp website


  (6 december 2012)
  De oude website was in 2006 nog best flitsend. Nu ziet deze er echt gedateerd uit. Een nieuwe website met een gemoderniseerd uiterlijk was nodig. Uit nostalgische overwegingen nog wel een paar screenshots van de oude website. Meer...

 • Terug van weggeweest


  (1 december 2012)
  Project Dinges is terug! Op 24 december 2006 was de laatste update van mijn oude website van Project Dinges. De afgelopen jaren heb ik geen tijd en ruimte gehad om thuis met de hobby bezig te zijn. Goede voornemen voor 2013 is om weer een paar leuke projecten te gaan doen. In feite door te gaan waar ik ooit gebleven was. Maar dan ouder en wijzer :-)

  Leuk dat je er ben en veel plezier!