Vollewand-liggerbrug


Dit is het eerste zelfbouwproject wat ik in 2003 deed. Ik had op mijn testbaan nog een kleine brug nodig. Ik wilde een vollewand-liggerbrug. Deze worden in het echt niet langer gebouwd dan 20 meter. Ik had omgerekend een kleine 22 meter te overbruggen.

Ik had de lengte van de brug eigenlijk al bepaald bij het uitzagen van de rivier bedding op de baan, zonder daar echt goed over na te denken. Ik besloot om in het diepe te springen en een brug op maat te bouwen.

valweg

Ik heb een oude fotolijst gepakt, waar ik de harde achterkant van op maat heb gezaagd. Dit materiaal is ongeveer 2,5 mm dik.

Ik heb hierbij ook rekening gehouden met het profiel van vrije ruimte voor N-spoor. Ik heb als breedte van de brug dan ook 27 mm aangehouden. Uiteraard heb ik dit van te voren en achteraf nog even praktisch getest met een stuk rails en een loc.

Vervolgens ben ik aan de gang gegaan met karton voor de opstaande zijkanten. Ik heb in het verleden nogal eens software aangeschaft. Deze werden vaak geleverd in kartonnen dozen met een gekleurde hoes er omheen. Dit karton is relatief dun, maar erg stevig genoeg om te hergebruiken voor dit project.

Met een ijzeren liniaal en een stanleymes heb ik de zijkanten gesneden. Ik heb dit gedaan met een flauwe boog vanuit het midden naar beide zijkanten, volgens een paar voorbeeldfoto's.

Dit nauwkeurig snijden op de vierkante milimeter vond ik nog behoorlijk lastig. Pas na 3 pogingen was de zijkant naar mijn zin. En ik moest er nog eentje. Afijn..... 5 pogingen later was ik klaar voor de eerste lijmactie.

valweg

Het lijmen van de 2 zijkanten heb ik gelijktijdig gedaan, zodat ik aan beide zijden een object kon plaatsen waarop ik een lijmklem kon bevestigen. In dit geval een stuk hout en een winkelhaak. Deze lagen toevallig het dichtste bij. Ik heb witte houtlijm gebruikt.

Ik heb de lijmklem er na 10 minuten afgehaald, omdat ik nogal veel lijm had gebruikt. Hiermee voorkwam ik dat het hout en de winkelhaak permanente onderdelen van de brug zouden worden :-)

Overtollige lijm heb ik met een schroevendraaier weggeschraapt en bovenin de gaatjes van het karton gepropt. Je moet iets met overtollige lijm. Weggooien is zonde en de kartonnen zijkant werd er weer iets steviger van :-)

valweg

De boven- en onderkant van de brug heb ik gemaakt van korte strookjes karton van een envelop waar ik ooit uitvergrote foto's in afgeleverd kreeg.

valweg valweg valweg valweg valweg valweg
valweg

Dit karton is ongeveer 1 mm dik. Dit heb ik op maat gesneden met het stanleymes. Een klein strookje aan de voor- en achterkant geplakt met witte houtlijm en de vervolgens de bovenstroken erop.

valweg

De rechtopstaande profielen heb ik gemaakt van hetzelfde karton. Ik heb een paar hele smalle strookje gesneden en vastgezet met witte houtlijm. Overtollige lijm weer weggeschraapt met een schroevendraaier.

valweg valweg
valweg

De profielen die net te groot waren en uitstaken heb laten zitten en met een kniptang precies op maat afgeknipt toen de lijm droog was.

De onderkant van de opstaande zijkant heb ik voorzien van eenzelfde strook als de bovenkant.

Nu wilde ik nog 2 looppaden aan de binnenkant hebben. Ik heb van die witte geribbelde plastic stroken gebruikt. Op m'n werk zitten deze stroken om de dozen printpapier heen.

valweg

Vastzetten van deze dingen op de onderkant ging niet met witte houtlijm. Ik heb toen dubbelzijdig schuimtape gebruikt voor het bevestigen.

valweg

Dit ging perfect en had een leuk neveneffect: het looppad stond nu 1 mm hoger dan de bodem waar de rails op zou komen. Het looppad stond nu ongeveer op dezelfde hoogte als de bovenkant van de spoorbielzen. Dit zag er net weer even echter uit.

valweg

Na een paar uurtjes drogen heb ik de hele boel in de grondverf gezet om alles een egaal kleurtje te geven.

Ook wilde ik hiermee de zuigende werking van de ondergrond (met name het karton) verkleinen voordat ik met de "echte" verf aan de gang ging. Dit was witte huismerk grondverf van de Karwei.

Na een nachtje drogen ben ik met de "echte" verflaag aan de gang gegaan (Humbrol 100).

Na weer een nachtje drogen heb ik de brug verouderd / geweathered. Ik heb een bruin kleurtje Humbrol gepakt en dat sterk verdund met verfverdunner.

Met een kwastje heb ik de hele brug in een zogenaamde "wash" gezet. Ik leer de vaktermen al snel na een tijdje googlen.

valweg

En dan is de brug helemaal klaar om geplaatst te worden in mijn testbaan.

valweg

Naschrift 2012 : de testbaan heb ik nooit afgebouwd en de brug ligt nogsteeds onderin een doos te wachten op een bestemming.

valweg valweg valweg valweg valweg

NIEUWS

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

 • Brora bouwverslag


  (5 januari 2013)
  Het 3e bouwverslag van Brora staat online. Dit keer het maken van mallen en gieten van rotsen Meer...

 • Valweg bouwverslag januari 2004 deel 1 t/m 4 weer online


  (26 december 2012)
  De bouwverslagen januari 2004 deel 1 t/m 4 van Project Valweg staan (weer) online. Foto's verbeterd en zo goed als dezelfde tekst. Oorspronkelijk gepubliceerd in januari 2004. Veel plezier! Meer...

 • Brora bouwverslag


  (21 december 2012)
  Net voor het einde van de wereld toch het ontwerp en het eerste bouwverslag van Brora online gezet. Net op tijd! Meer...

 • Mini Schotland bouwverslagen 2004


  (12 december 2012)
  De bouwverslagen van Project Mini Schotland zijn bewerkt en (weer) online gezet. Inclusief fotogalerij van het eindresultaat. Oorspronkelijk gepubliceerd in oktober 2004. Meer...

 • Valweg bouwverslag december 2003


  (10 december 2012)
  Het eerste bouwverslag van Project Valweg is onder handen genomen en staat (weer) online. Oorspronkelijk gepubliceerd in december 2003. Meer...

 • Valweg ontwerp & geschiedenis


  (8 december 2012)
  De pagina's ontwerp en geschiedenis van Project Valweg staat weer online! Opgefrist en wel. Meer...

 • Herontwerp website


  (6 december 2012)
  De oude website was in 2006 nog best flitsend. Nu ziet deze er echt gedateerd uit. Een nieuwe website met een gemoderniseerd uiterlijk was nodig. Uit nostalgische overwegingen nog wel een paar screenshots van de oude website. Meer...

 • Terug van weggeweest


  (1 december 2012)
  Project Dinges is terug! Op 24 december 2006 was de laatste update van mijn oude website van Project Dinges. De afgelopen jaren heb ik geen tijd en ruimte gehad om thuis met de hobby bezig te zijn. Goede voornemen voor 2013 is om weer een paar leuke projecten te gaan doen. In feite door te gaan waar ik ooit gebleven was. Maar dan ouder en wijzer :-)

  Leuk dat je er ben en veel plezier!