<< Previous

2004 - januari deel 3

Next >>

JANUARI 2004 - deel 3


Afwerking stallen

De palen waar de koeien aan vast werden gezet zijn geplaatst in zowel de grote stal als de stierenstal.

De tussenmuur tussen de koeienstal en de rest van de schuur is aan beide zijden voorzien van een houtmotief. Dit is dan ook een dik, stevig tussenschot geworden.

valweg

De stallen heb ik met resten lichtgele verf van de keuken voorgeverfd. Vervolgens heb ik de delen waar ik zandstof in strooi geverfd met lichtbruine Humbrol.

Het zand heb ik in de nog natte verf gestrooid. Daarna een beetje schudden om het zandstof te verspreiden en te laten hechten.

valweg

Na wat droogtijd heb ik alle ruimtes flink bewerkt met een verdunde zwarte wash. De schuur was namelijk behoorlijk vuil. De binnenkant werd gewit met kalk, maar over het algemeen had het een vaal grijze kleur.

valweg

Als laatste heb ik de voedergoot en loopruimtes licht grijs geverfd. Ik heb hiervoor de kleur "beton" van Floquil gebruikt.

Toen ik bezig was vroeg ik me af waarom ik voor de ruwe binnenkant, die je van buiten amper ziet mijn duurste verf gebruikte. Volgende keer verf ik iets dergelijks dus met goedkope grijze acrylverf :-)

valweg

Als laatste heb ik voor de laatste details wat rommel in elke ruimte geplaatst. Dit bestaat uit in stukken gesneden sateprikkers, een paar strippen karton en een paar afgietsels van een ton, kist en dekzeil. Deze laatste heb ik oranje geschilderd, om zo'n lekker onnatuurlijk gekleurd dekzijl na te bootsen.

De oranje verf is acrylverf en wilde maar niet goed hechten op de polyurethaan ondergrond. Ik heb er daarom wat zandstof in de nog natte verf gegooid en vervolgens weer wat (verdunde) verf aangebracht.

Dit heb ik net zolang volgehouden tot alles redelijk egaal gekleurd was. Het gaf ook gelijk wat kleurvariatie en een wat verwaarloosde indruk.

valweg

Als laatste heb ik de plafonds gemaakt van de stal en de keuken. Deze wil ik afzonderlijk verlichten ten opzichte van de rest van de ruimtes.

Ik heb deksels gemaakt van karton, met een handvat (eerder een vingervat), zodat ze makkelijk open te maken zijn. Het plafond van de keuken klemt goed. Daarboven op komt het deksel wat de hele bovenverdieping afsluit van licht van beneden.

valweg

Het dak

Hoe ik een dak maak heb ik al eerder uitgebreid beschreven. Nu wat beknopt: snijden, vijlen, beetje frezen en nog eens vijlen.

valweg

Vervolgens de onderkant ruw maken, zodat witte houtlijm kan hechten. Met stukken karton het dak precies op zijn plek fixeren. Plak een stuk karton, net iets te ver naar buiten en duw dan het dak op z'n plek, zodat het karton exact op zijn plaats schuift. De onderkant zwart verven om licht niet door te laten.

valweg

Het dak van de grote schuur is het eerste V-vormige dak dat ik maak. Ik wil het dak los houden, zodat ik altijd de boerderij in kan om het interieur te verbeteren of lampjes te vervangen.

valweg

Het eerste punt van zorg is dat de voorgevel een beetje krom is getrokken. Daarom heb ik een strook karton op de juist lengte gesneden, zodat deze de voor- en achtergevel op de juist afstand houdt. Deze horizontale strook bevestig ik met driehoekige delen, die dezelfde grootte hebben als de voor- en achtergevel.

valweg

De onderplaat moet zorgen dat de driehoekige verticale delen exact recht zitten en blijven. Ik had in eerste instantie een kleiner plaatje geplaatst.

Deze bracht echter niet de stijfheid die ik wilde. Ik heb deze dus vervangen door een grotere en dikkere plaat, die ik met een hoekijzer precies rechthoekig heb gelijmd.

Waar ik kan plaats ik strookjes karton om deze dak constructie precies op zijn plek te laten vallen.

valweg

De voorgevel kan ik niet voorzien van complete kartonnen driehoek, omdat ik dit zoldergedeelte boven de keuken en slaapkamer apart wil verlichten. Er zitten daar namelijk 3 kleine ramen en het raam van de boven slaapkamer.

Als laatste plaats ik schuine delen, zodat ik een groot genoeg lijmvlak heb voor de polyeruthaan dakplaten. Op de foto hiernaast is de bovenste al geplaatst. Ook onderop komen aan beide zijden dezelfde stroken karton.

valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg
valweg

De dakplaten zijn op de stroken karton gelijmd met witte houtlijm. De onderkant van de platen heb ik wel flink ruw gemaakt met de Dremel (met ijzerborsteltje). Op een glad vlak hecht de witte houtlijm niet tot nauwelijks.

valweg

Ik heb flink wat lijm gebruikt. Het kan maar goed vastzitten. Ook alle naden heb ik na een eerste nacht drogen nog dichtgemaakt met witte houtlijm. De nok is gelijmd met secondenlijm.

valweg

De achtergevel van de schuur heb ik bedekt met een polyurethaanplaat met houtmotief. Ik moest vervolgens het schuine dak van de aanbouw een paar milimeter inkorten. Ook de linker- en rechter bovenhoek moest ik iets uitvijlen om de 2 daken te laten passen.

valweg

Bij nadere inspectie van de voorgevel zag ik dat het rechter dakdeel niet goed aansloot op de muur. Ik zou dit kunnen camoufleren met het schuine stuk karton op de zijkant van het dak.

valweg

Dit vond ik echter een te "slappe" oplossing. Het gaat hier om de voorgevel van de boerderij, het middelpunt van het diorama. Dit moet dus gewoon perfect passen. Ik besloot om vooraan op het dak alsnog een dwarsplaat van karton te plakken.

valweg

Dit had ik in eerste instantie niet gedaan omdat ik ruimte over wilde laten om de bovenverdieping te verdelen in 2 ruimtes en deze afzonderlijk te verlichten. Met dit kartonnen schot kan dit nogsteeds. Het wordt alleen iets lastiger.

valweg

Mijn oplossing is het plaatsen van 2 elkaar overlappende schotten, naast elkaar. De ene is bevestigd aan het dak. De andere klem ik op het deksel wat op het woongedeelte van de schuur komt.

Dit schot is niet gelijmd, want ik moet het schot kunnen loshalen. Ik kan het deksel alleen schuin plaatsen en verwijderen. Het schot zit anders in de weg.

valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg
valweg

De werkgoot

Aan het woongedeelte van de schuur is aan de kant van de keuken een ruimte bijgebouwd. Dit noemde men de werkgoot. In deze ruimte was een goot waar de was werd gedaan voor er een wasmachine stond. Hier zijn ook het toilet en de douche gebouwd (links).

De werkgoot heb ik in elkaar gezet op de gebruikelijke manier. Dit keer weer even een wat uitgebreidere set foto's. Het oogt lekker overzichtelijk.

valweg

Alle naden maak ik dicht met karton en houtlijm, zodat er geen licht kan doorschijnen. Voor de ramen komt normaal printerpapier met een kleurtje.

valweg

Het toilet laat ik onverlicht, dus ik heb deze afgeschermd van de rest van de ruimte.

Ik had het raampje natuurlijk ook gewoon dicht kunnen plakken, maar stel dat ik er ooit nog wel een lampje in wil hebben kan dat niet.

valweg

Vervolgens heb ik het dak op maat gesneden. Omdat het zo'n klein stukje is kan je goed zien hoe ik met de Dremel de randen zo dun mogelijk heb gefreesd, zodat het dak goed binen de muren valt.

valweg

Dit dak lijm ik vast, want ik hoef het er niet meer af te kunnen halen. Eventuele lampjes kunnen van onderuit worden geplaatst en vervangen.

Als laatste verf ik het dak zwart tegen doorschijnend licht. Hetzelfde geldt voor het grote dak. Ook de "houten" achtergevel heb ik gelijk geverfd.

valweg

De laatste afwerking van het dak zijn de schuine afdekplanken (hebben deze nog een naam?) en de nokpannen. De nokpannen werden meegeleverd met de dakplaten en ook deze heb ik in de mal verwerkt.

De nok is nu gemaakt van 3 stukken van een zelf gegoten nok. Ik had liever 1 stuk gehad, maar het ding brak telkens bij het op maat knippen, snijden en vijlen.

valweg

Na het plaatsen van de kartonnen stroken,die de schuine planken vormen, heb ik het dak van de werkgoot geverfd met een middelgrijze Humbrol verf. Ook de nok heb ik geverfd in diezelfde kleur.

Na een halve dag drogen heb ik alle schuine "planken" groen geschilderd. De schuine randen van de aanbouw aan de achtergevel heb ik beton-grijs geverfd met Floquil. Deze randen waren namelijk van mortel.

De pannen op het dak zijn nu erg egaal. Hier ga ik nog variatie in aanbrengen door sommige pannen een ander kleurtje te geven.

valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg
valweg

Het woonhuis

De schuur moet drogen en is eigenlijk zo goed als af. Tijd voor het assembleren van het woonhuis. Het meeste werk gaat zitten in het nabouwen van het interieur van de woonkamer. Deze wil ik zo authentiek mogelijk nabouwen.

Als eerste de zet ik de 3 muren rechtop, op de gebruikelijk manier. Terwijl deze drogen begin ik aan het interieur. Binnen staat een donkere houten kast met links en rechts deurtjes en in het midden een aantal plankjes.

valweg

Ik heb de kast gebouwd van strookjes passepartoutkarton. Alles op maat gesneden en vervolgens met houtlijm in elkaar gezet. De plankjes zijn van wat dunner karton van een medicijndoosje. De deurknoppen zijn 2 zwarte zandkorreltjes.

valweg

Mijn opa en opa zaten altijd in 2 dezelfde stoelen. Mijn opa links van de kachel, mijn oma aan de rechtkant naast de deur naar de keuken. Deze stoelen heb ik nagebouwd van strookjes karton. De zitting is van 1 mm passepartoutkarton. De poten en leuningen zijn van het dunnere karton van hetzelfde medicijndoosje.

valweg

Ook heb ik van het passepartoutkarton nog even snel een tafel in elkaar gegooid. Deze stond altijd voor het grote raam in de voorgevel.

valweg

De gordijnen heb ik gemaakt van normaal printpapier waar ik een gordijnmotief op heb geprint met de kleurenprinter. Het zie er best realistisch uit. Ik heb een stukje geprint papier dubbelgevouwen en gelijmd, zodat het gordijn er aan beide zijden realistisch uit ziet. De bolling heb ik expres niet helemaal glad gestreken.

valweg

Laatste grote stuk werk is wand die in de woonkamer staat met in het midden een deur naar de kelder en aan weerszijden 2 openslaande deuren naar een bedstee.

Ik heb gebruik gemaakt van afgeitsels van deuren/ Het op maat snijden en vijlen was weer een langdurig karwei. Ik heb namelijk niet precies de maten, dus ik heb alles gedaan aan de hand van foto's. Het precies passend krijgen heeft me bijna 1,5 uur gekost.

valweg

Met de gordijnen op zijn plaats en een paar stukken meubilair klaar begint de woonkamer al een beetje vorm te krijgen. Merk op dat de kast iets van de grond op poten staat.

Ergens op de verfstreep waar de rechterstoel nu staat komt de tussenwand met de drie deuren te staan. Het was dus echt een kleine woonkamer.

valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg
valweg

Het interieur

Eerst een deksel voor op de woonkamer. Het plafond heb ik voorzien van dwarsbalken. Het gat is voor de toekomstige lamp.

Na een eerste verflaag op de muur en de deuren heb ik de tussenmuur geplaatst. Achteraf niet was ik een beetje te snel. Ik moest namelijk de panelen van de deuren nog lichtgeel verven. In de rechtopstaande positie kon ik er lastig bij.

valweg

In de muur tussen het woonhuis en de schuur heb ik 2 gaten gesneden waar de deuren naar de slaapkamer (links) de de keuken (rechts) in komen. Op de achterkant heb ik stevig zwart papier geplakt, zodat ik de deuren ook ergens op kan plakken.

valweg

Tussen de 2 deuren komt de schoorsteenmantel. Er stond een petroleumkachel tegen een witte plaat met een patroon erop. Op basis van een foto heb ik het patroon precies nagemaakt. De kachel heb ik van strookjes karton gemaakt.

valweg

Op deze platen heb ik een bruingeverfd stukje karton geplakt. Hierop heb ik wat dingetje van verschillend kleuren geplakt. Ook heb ik van een paar mini stukjes karton een telefoon nagemaakt. Die stond altijd links op de schoorsteenmantel.

Merk ook op dat er inmiddels vloerbedekking op de vloer ligt. Dit is papier met een uitgeprint patroon er op.

valweg

Wat nog ontbreekt was een klok. Ik ben op zoek gegaan naar iets met een ronde vorm. Ik had nog een kapotte starter van een TL buis in mijn rommeldoos liggen. Met een tangetje heb ik er een contactpunt uitgerukt. De voorkant heb ik wit geverfd. Vervolgens heb ik er wijzers en stipjes op geverfd met een losse haar van een kwast.

Na het drogen heb ik in de schoorsteenmantel een gat geboord met de Dremel. Ik heb in dit gat witte houtlijm gesmeerd en de klok erdoorheen getrokken. De draadjes die er nog aanzaten heb ik afgeknipt.

valweg

Dan moest ik nog een TV maken. Weer even de rommeldoos ingedoken. Hier zaten nog wat draadklemmen in. De achterkant van dit ding lijkt erg veel op die van een TV.

valweg

Ik heb zo'n klem gepakt en de achterkant eraf gezaagd. Het ding bleek hol en ik hoeft maar een beetje te vijlen. Een strookje karton heb ik zilver geverfd en in het gat gelijmd. Ik heb de "TV" dicht gemaakt met een losse zijkant van de klem. Op een tafeltje van karton komt de TV heel realistisch over in de woonkamer.

valweg valweg

Ook vond ik nog een dingetje om PVC buizen te klemmen in groeven in de muur. Deze dopjes doen het prima als glazen in de kast. Samen met een oude (erg foute) oorbel, die ook nog in mijn rommeldoos lag, heb ik de kast ingeruimd. Hier en daar nog een stukje schakeldraad van verschillende kleuren.

valweg

De tafel stond in de woonkamer op een rood kleed. Ik heb een patroon gedownload van internet, bewerkt tot een kleed en uitgeprint (zie ook algemene tips). Ik heb meerdere kleden van verschillende afmetingen geprint, zodat ik de best passende kon kiezen.

Ook heb ik een patroon uitgeprint voor een tafelkleed. Ik heb dit op maat geknipt en met witte houtlijm op de tafel gelijmd. Het papier wordt hierdoor vochtig en is dus het makkelijk te draperen als tafelkleed.

Het kleed past precies tussen de tafel en de TV. Net als het in de werkelijkheid in de woonkamer lag.

De tafel stond dicht tegen de TV aan en je kon er net aan zitten. Als je met z'n allen aan tafel wilde eten moest de tafel een stuk naar voren worden gezet.

Ik heb nog even twee strookjes karton van een oud CD hoesje op tafel geplakt, zodat het lijkt alsof er 2 tijdschriften op tafel liggen.

Als laatste heb ik de 2 stoelen op hun plek gezet. Ze bleken eigenlijk net een tikje te klein, maar ik vind dit niet zo'n groot probleem. De sfeer van de woonkamer wordt prima weergegeven.

Als ik zo voor door het grote raam kijk, lijkt het net alsof ik weer even terug in de tijd ben gestapt. Kortom: missie geslaagd!

valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg
valweg valweg
<< Previous

2004 - januari deel 3

Next >>