<< Start

2003 - december deel 1

Next >>

DECEMBER 2003


De onderbouw

Als eerste heb ik een plaat 4 mm triplex op maat gezaagd en hierop het ontwerp getekend. De erfgrenzen zijn gedraaid om het diorama een wat natuurlijkere aanblik te geven.

Het woonhuis en schuur heb zo goed als in het centrum van het diorama gezet. De boerderij staat iets naar achteren. Het scheelt iets van hooguit 4 cm.

De reden is dat de wei aan de acherkant minder groot wordt en dat ik iets meer van de weg langs de erfafscheiding kan meebouwen.

Met 8 mm triplexstroken heb ik een frame in elkaar gelijmd en gespijkerd waar de bovenplaat precies op past.

valweg
valweg

Ik heb geen driehoekige stukken ter versteviging aangebracht aangezien de stevigheid ook tot stand komt als de plaat op het frame is gelijmd en gespijkerd.

valweg

Ik heb overigens de triplexplaat en -stroken laten zagen bij de houthandel. Ik heb zelf geen zaagbank. De zaagsneden worden dan toch wel erg mooi recht. Een stuk beter dan zelf met de decoupeerzaag aan de gang.

De sloten

Voor en naast het erf liggen 2 sloten, namelijk een sloot tussen de voorkant van het erf en de weg en een wat kleiner slootje tussen de zijkant van het erf en de aangrenzende boomgaard. Doordat ik het ontwerp gedraaid heb, komt ook deze boomgaard gedeeltelijk op het diorama.

Ook de sloten heb ik op de rechthoekige triplexplaat afgetekend. De sloten heb ik vervolgens uitgezaagd. Deze komen uiteraard lager te liggen dan de rest van het diorama.

Nadat ik het grootste stuk plaat heb vastgezet heb heb ik een steunbalk onder de plaat gezet. Deze heb ik zo geplaatst dat deze niet onder het woonhuis en de schuur ligt, aangezien ik ongehinderd onder het gebouw wil kunnen.

De steunbalk ligt onder de voortuin. Vervolgens heb ik de kleine driehoekige stukken vastezet op het frame.

valweg

De sloten laat ik dieper liggen door latjes aan de onderkant te plaatsen als "afstandhouders" aan beide kanten van de sloot. Voor de grote sloot heb ik 1x1 cm vurenhout gebruikt.

Het kleine slootje maak ik minder diep door 4 mm triplex als afstandhouder te gebruiken. Totale diepte wordt van de grote sloot wordt dan 1,4 cm en de kleine 0,8 cm.

valweg

De bodem van de sloot maak ik met een stuk triplex of een vurenhouten lat. De nog opstaande randjes van de dwarslatjes in het kleine slootje frees ik weg met de Dremel.

valweg valweg

De achterste schuur

Ik heb muurplaten gemaakt met zelfgemaakte mallen en polyurethaan giethars. De muurplaten zijn lichtgeel van kleur. Aangezien ik ze zelf giet kan ik ze zo dik maken als ik wil.

Ik heb ervoor gekozen om ze redelijk dun te maken, zodat ze makkelijk te bewerken zijn. Nadeel hiervan is dat ze erg veel licht doorlaten als je uiteindelijk lampjes wil plaatsen in het eindresultaat. Hierover later meer.

De muurplaten zijn het makkelijkst te bewerken met een stanleymes en een liniaal. Hoewel je het liniaal nauwelijks nodig hebt. Het mes glijdt over het algemeen vrij recht langs de voegen.

valweg

Na het snijden vijl je de stukken nog een beetje recht. De uiteinden moet je ook nog schuin afvijlen als je er een andere muur haaks op wil zetten, net als bij een "echt" bouwpakket. Je kan overigens ook de boek afschrapen met een stanleymes. Dit gaat sneller en je krijgt een scherpere hoek.

Ook het uitsnijden van deuren en muren gaat op deze manier makkelijk. Weersta de verleiding om deuren met een kniptang te willen maken. Mijn zorgvuldig gesneden muur viel in stukken uit elkaar (zie de 4e foto rechts).

Om de boel weer te repareren heb ik de muur geplakt op een stuk dun zwart karton. Ik gebruik dit karton als afscherming voor het geval er verlichting in het gebouw komt. Of dit een gedeelte wordt waar licht komt weet ik echter nog niet.

Voor de reparatie was deze methode het eerte wat in me opkwam. Voor het plakken van polyurethaan gebruik ik UHU modellijm. Het zwarte karton verlijm ik met alleslijm van Bison.

De half ronde ramen heb ik gemaakt door met m'n Dremel een gat te boren en vervolgens met een klein rond en een driehoekig vijltje de boel op maat te vijlen.

valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg
valweg

Na het afsnijden en afvijlen van de achterste muur van de schuur heb ik een gedeelte beplakt met zwart dun karton. Hier komt namelijk (waarschijnlijk) een lampje in.

Op het andere stuk van de achterste muur heb ik een zelfde stuk muur geplakt. Hierin komt geen lamp.

Aan de voorkant van de schuur zitten deuren, die ik gedeeltelijk open hou in het model, zodat ook de binnenmuur een relief van stenen moet hebben. Bovendien geeft de dubbele muur meer stevigheid.

valweg

De linker zijkant van de schuur is vroeger een varkenshok geweest. De "deur" was een rechthoekig gat van ongeveer een meter hoog. Deze is volgemetseld met stenen toen dit gedeelte is omgebouwd tot paardenstal.

Met kleine stukjes steen heb ik de 2 kleine ramen van een bovenrand voorzien. Dit was nog een behoorlijk gepriegel.

valweg

De rechterkant van de schuur was bestond uit het kippenhok (de 2 linker ramen) en een opbergruimte (deur en raam rechts). Ook hierin wil ik een lampje zetten.

De muur is dan ook beplakt met het zwarte karton. Ik heb de ramen op het karton kleiner uitgesneden, zodat ik het uitstekende karton kan gebruiken om de raamkozijnen op te lijmen.

Als extra versteviging heb ik op het zwarte karton een stuk van 1 mm dik passepartoutkarton geplakt. Ik heb hierin extra ruimte gelaten om later de "ramen" van doorzichtig plastic te kunnen plakken.

Vervolgens heb ik weer van 1 mm passepartoutkarton dunne strookjes gesneden. Deze heb ik gebruikt als raamkozijnen.

valweg

Als laatste heb ik de muren een licht rode basiskleur gegeven. De stenen zijn in het echt bijna rood/paars. Hier moet ik dus nog even een subtiel washing overheen gooien om de juiste kleur te krijgen.

Ook de raamkozijnen heb ik even meegeverfd. Deze verf ik later in de juiste kleur, nadat ik de stenen op de juiste kleur heb gekregen. Klein voordeel is dat je de eerste naden een beetje dichtkrijgt.

Op de foto hieronder zie je ook hoe de complete achterste muur eruit komt te zien. Mijn plaat polyeruthaan was niet lang genoeg, dus de muur bestaat uit 2 aan elkaar gelijmde stukken. Het camoufleren hiervan wordt nog wel een lastig klusje.

valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg
valweg

Verven en washen

De gedroogde basislaag heb ik een "wash" gegeven met een sterk verdund mengsel Humbrolverf. Ik heb iets van 3 kleuren en wat vuile terpentine gemengd, totdat ik een kleurtje had wat me aanstond.

valweg

Deze schuur is behoorlijk oud en heeft veel kleurverschillen in de stenen. Sommige zijn groen en geel uitgeslagen door mos en schimmels. Na het drogen van deze wash heb ik daarom met 4 andere kleuren losse stenen geverfd om een wat minder egale kleur te krijgen.

valweg

Nadat deze laag gedroogd was heb ik er een 2e wash overheen gedaan, op dezelfde manier als hiervoor. Ik heb een foto van het orgineel gebruikt bij het bepalen van de kleur van deze laatste wash.

valweg valweg valweg
valweg valweg

Laatste afwerking is het nabootsen van voegwerk. Ik gebruik hiervoor sterk verdunde lichtgrijze verf van Humbrol. Met 2 druppels en een scheutje terpentine kan je een compleet huizenblok van voegen voorzien.

Ik gebruik deze methode omdat de verdunde verf probleemloos uitvloeit tussen de voegen bij het aanraken van de muur. Dit vind ik heel makkelijk werken.

valweg

De muren krijgen nu nog wel een extra "wash", met een lichte grijze waas tot gevolg. Dit geeft een natuurlijk effect. Sommige stenen worden te grijs. Ik veeg de muren daarom heel licht na met een stukje toiletpapier of keukenrol.

Na een nachtje drogen heb ik de raamkozijnen en deuren geverfd met groene acrylverf. De aanleiding om deze verf te gebruiken is dat ik geen groene modelverf heb staan. Een fout inkoopbeleid dus :-)

De verf bleek redelijk netjes te verwerken ondanks dat deze iets dikker (stroperiger) is dan modelbouwverf. Deze verf heb ik ook rechtstreeks gebruikt op de deuren van polyurethaan. Dit dekte op zich prima.

valweg

Wel heb ik de verf bij de 2e deur iets verdund, zodat deze iets meer detail liet zien. Nadeel was echter weer dat ik nu 2x moest verven, zodat ik uiteindelijk toch weer een even dikke laag had. Verlies van detail viel uiteindelijk mee.

Het bouwen van het stenen gedeelte van de schuur is hiermee afgerond. Nu is de voorkant van de schuur aan de beurt. Deze bestaat uit hout.

valweg valweg valweg valweg
valweg

De houten voorkant

De voorkant van de schuur is van hout en bestaat uit 2 schuifdeuren en 3 openslaande deuren. Ik had al een paar houten platen gemaakt met mijn mallen en polyurethaan. Ik had hier de openslaande deuren van gesneden. Ik vond het profiel van deze platen echter te grof. Ik heb daarom met een andere mal een meer gedetailleerde plaat gegoten.

Voordeel is de korte tijd dat het maken van een afgietsel kost. Binnen kwartier heb je gemend, gegoten en is de plaat uitgehard. Je kan dus bijna gelijk aan de slag met je nieuwe plaat. Ideaal als je plots door materiaaltekort even niet verder kan.

Ik heb de exacte maten van de voorkant van de schuur afgetekend op een stuk karton van ongeveer 1 mm dik. Ik gebruik dit karton als basis voor de voorkant, aangezien deze uit allemaal losse stukken bestaat. De rechter 2 deuren laat ik open in het model. Zie ontwerp voor foto's van het orgineel.

valweg valweg
valweg valweg

Boven de deuren zijn verticaal korte plankjes gespijkerd. Deze zitten behoorlijk ongelijk en zijn inmiddels behoorlijk gehavend. Dit boots ik na door een smalle strook van mijn zelfgemaakt houtplaat in stukken te breken en met een driehoekige vijl te bewerken.

Na het plaatsen van de deuren en de bovenste plankjes kwam ik er achter dat de bovenste plankjes te "diep" zaten ten opzichte van de deuren.

Ik heb de plankjes er weer afgesloopt en de ruimte opgevuld met een strook karton. Tussen de 2 deuren heb ik een strookje passepartoutkarton geplakt.

Karton begint zo langzamerhand een favoriet bouwmateriaal van me te worden. Dit laat zich echt prima lijmen met witte houtlijm. Overtollige lijm schraap ik weg met een schroevendraaier. Dit hoef je niet te proberen met universele doorzichtige hobbylijm. Dit wordt een plakkende bende.

Ook de onderdelen van polyurethaan zet ik vast met witte houtlijm op het karton. Dit plakt goed, zeker als je de achterkant van de polyurethaan plaat nog wat ruwer maakt met een vijl.

Overigens was het wel nodig om de door mij gegoten platen nog een stuk dunner te maken. Ik heb de platen niet altijd even dun afgestreken bij het gieten, waardoor de platen niet overal dezelfde dikte hebben. Na het op maat snijden heb ik de platen dus nog wel moeten bewerken om ze overal ongeveer even dik te krijgen.

Ik heb dit geprobeerd met een vijl, de dremel en een stanleymes. Het uitschuifbare stanleymes was toch wel mijn favoriet. Dit ging het snelste en er ontstaan alleen schilfers.

Bij het schuren met de dremel vloog het zeer fijne stof recht m'n longen in. Dan liever een stanleymes dat 2 keer m'n vinger in schoot. Alles beter dan die stofbende.

Nu is de tijd om de openslaande deuren van details te voorzien. Voor de hengsels en scharnieren gebruik ik ook hier weer dunne strookjes karton. Dit keer ben ik met een schaar een kartonnen medicijnendoosje te lijf gegaan.

Dit is behoorlijk sterk spul en erg dun. Het knippen is echter wel een neuzelklusje. Het komt nog al eens voor dat de strookjes niet precies dezelfde dikte hebben. Gewoon blijven knippen, karton zat.

valweg

Ik haal de stukjes karton met een pincet door een druppel witte houtlijm en duw de boel aan. De combinatie karton-witte houtlijm polyurethaan plakt voldoende. Je moet er natuurlijk niet al te veel kracht opzetten, want dan ligt het eraf. Na de diverse verflagen zitten al deze dingen echter helemaal vast.

Aan de linkerkant, grenzend aan het stenen gedeelte, zit de schuifdeur. Ik heb een kant en klare set schuifdeuren gekocht in de Engelse schaal 00 op Rail2003 bij de stand van Godfather models.

De hoogte van de deur kwam stom toevallig exact overeen met die in het model. Ook de geleidingsrail waar de schuifdeur op bevestigd wordt werd meegeleverd. Deze heb ik op het karton vastgezet met witte houtlijm en op het stenen gedeelte met UHU modelbouwlijm.

De schuifdeur bevestig ik op nog een extra strookje karton, zodat deze net iets hoger ligt dan de overige deuren. Dit was een beetje noodgedwongen omdat ik anders niet goed zou uitkomen met de geleidingsrail. Dit bleek echter een leuk 3D effect te geven.

De keuze om karton als basis te nemen en daar telkens een nieuwe laag met onderdelen op te bouwen bevalt me goed. De hele muur is behoorlijk stevig geworden en zal niet zo snel krom trekken.

Volgende fase is het verven van de hele voorkant in dezelfde kleur groen als de raamkozijnen en deuren van het stenen gedeelte.

valweg valweg valweg valweg valweg valweg
valweg valweg

Ik heb eerst de voorkant een grondlaagje gegeven met lichtgrijze Humbrol verf. Vervolgens is hier de iets verdunde groene acrylverf overheen gegaan.

Deze kleur is ook echt GROEN! Dus die moet nog iets minder overheersend gemaakt worden. De scharnieren en dergelijke krijgen roestkleur (rood/bruine Humbrolverf).

Na wat droogtijd heb ik de voorkant een eerste wash gegeven met sterk verdunde lichtgrijze Humbrol verf. Planken met afgebladderde verf worden vaak grijs, vandaar dat ik deze kleur terug wilde laten komen. De wash geeft een grijze waas en de kieren worden grijs.

Een tweede wash (wederom na wat droogtijd) met sterk verdunde donkergrijze (bijna zwarte) Humbrol geeft een mooie dieptewerking in de naden. Tevens geeft dit een vuile waas over het geheel.

valweg valweg
valweg

Ik heb deze laatste wash overal aangebracht. Hier en daar heb ik wat meer aangebracht om vuile plekken na te bootsen. Ook de onderkant heb ik iets vuiler gemaakt, omdat de onderkant van muren vaak vuiler is door opspattend vuil bij regenbuien. Het stenen gedeelte heb ik overigens met rust gelaten.

Laatste klus is het plaatsen van de ramen. Doordat ik een extra stuk karton had geplakt achter het stenen gedeelte met de 3 ramen en 1 deur had ik een mooi vakje om het raam in te plaatsen.

Dit vakje had ik al groter gemaakt dan de raamopening, zodat het raam dieper komt te liggen dan een eventueel gordijn of iets dergelijks. Een paar milimeter afstand tussen het raam en het gordijn geeft ook weer een extra diepte-effect.

Het raam heb ik gemaakt van dun doorzichtig plastic afkomstig van doosjes schroeven en spijkers van het huismerk van Karwei. Dit is een kartonnen verpakking, met een los venster van rechthoekig plastic.

In een helder moment heb ik deze een tijd geleden voor dit doel bewaard. Je zou ook bijvoorbeeld overheadsheets kunnen gebruiken.

Ik heb de ramen vastgezet met witte houtlijm. Ik heb deze lijm ook gebruikt als een soort stopverf. De zijkanten heb ik dichtgesmeerd met lijm, zodat het raam zowel voor als achter vast zit.

Gewoon voor de zekerheid. De zijwand met raam heb ik niet verstevigd. Daar heb ik strookjes karton geplakt, zodat ook hier een "gordijn" iets van het raam af komt te staan.

Netjes werken is hier niet nodig, want dit alles zit toch uit het zicht :-)

valweg valweg
valweg

De assemblage

Nu komt het spannende gedeelte: het in elkaar zetten van alle wanden. Ik heb tijdens het maken van de wanden zo nauwkeurig mogelijk gepast en gemeten, maar zou alles precies in elkaar passen?

Ik begin met het rechter(stenen)gedeelte van de schuur. Ik gebruik een hoekijzer (dat ik nog ergens had rondslingeren) om er zeker van te zijn dat ik de wanden in een strakke rechte hoek lijm. Ik gebruik hiervoor geen winkelhaak, omdat je die van mij niet mooi plat kan neerleggen.

De hoeken lijm ik met secondenlijm. Dat is echter slechts de eerste stap. De verbindingen vind ik dan nog niet sterk genoeg. Ik heb me voorgenomen om een flink robuust gebouw te maken, zodat zeker niet krom kan trekken in de loop der tijd.

Ook wil ik de gebouwen op het diorama niet vastzetten. Ik wil ze er in zijn geheel af kunnen halen, als ik bijvoorbeeld iets wil verbeteren of repareren. De boel moet dus tegen een stootje kunnen.

valweg

Ik versterkt de constructie met een plaatje karton van 3mm dik, dat precies de oppervlakte van de rechter "kamer" van de schuur vormt.

De binnenkant van de ruimte is bekleed met dun zwart karton en met passepartoutkarton, zodat de wanden geen licht doorlaten. De binnenkanten lijm ik daarom met witte houtlijm. Dit hecht het beste.

In de hoek heb ik verticaal een exta strookje karton geplakt, enerzijds voor de stevigheid, anderzijds om er zeker van te zijn dat ook de hoek geen licht doorlaat. De hoeken zijn immers van blank schuin afgesneden polyurethaan.

valweg

Daarna heb ik de linkerhoek van de schuur in elkaar gezet op dezelfde manier. Veel witte houtlijm. Het kan maar vast zitten. En hier nog een extra stuk karton tegen het krom trekken. In dit gedeelte komen geen lampjes of iets dergelijks.

Ik gebruik de witte houtlijm ook als "voegpasta" voor het dichtsmeren van naden en dergelijke. Ook dit geeft weer extra stevigheid.

valweg

Ik smeer een druppel uit met een kleine schroevendraaier en schraap hiermee dan ook de overtollige lijm weg.

Een paar lijmklemmen zijn bij het lijmen toch wel onmisbaar vind ik zelf. Witte houtlijm moet toch wel een half uurtje drogen voordat je het veilig los kan laten. Goed aandrukken geeft ook een beter lijmresultaat.

De foto's hieronder laten zien dat ik de "houten" scheidingswand tussen het "kippenhok" en de openslaande deur zo plaats dat ik precies het stenen- en houten deel van de schuur aan elkaar kan zetten.

Voor extra stevigheid heb ik weer een strookje karton in de hoek gelijmd met witte houtlijm.

valweg valweg valweg valweg valweg valweg
valweg valweg

Er zitten 4 tussenwanden in de hele schuur. Die van het kippenhok en van de openslaande deur komen in het zicht, dus deze zijn van gegoten polyurethaan. De onzichtbare zijn van karton en zijn alleen voor de stevigheid.

Als extra versteviging bij het houtengedeelte aan de voorkant heb ik sateprikkers op maat geknipt en 3 "balken" met houtlijm geplakt tussen de voor- en achtermuur.

Het houtengedeelte zit maar op amper een halve centimeter vast aan het stenen gedeelte. Ik wilde dit stuk extra stevig maken.

valweg

Ook zie je nu nog 2 witte "balken" in de deuropening, waar 2 openslaande schuurdeuren in komen. Deze was ik vergeten toen ik het houten gedeelte maakte.

De rechterbalk kon ik echter pas bevestigen als het stenen en houten gedeelte aan elkaar zaten. Deze verf ik later groen en geef ik dan dezelfde washing als het overige "hout".

valweg valweg

Het dak

De laatste grote klus is het dak. Eerst giet ik de dakplaten van polyurethaan met een zelfgemaakte mal. Ik heb altijd een paar mallen klaar liggen voor het geval ik gietshars over heb. Zodoende giet ik nog een paar deuren, ramen en andere kleine dingetjes om de giethars op te maken. Deze komen altijd wel van pas.

Ik heb dit keer ook een paar tonnen en kisten gegoten. Hiervan had ik een paar testmalletjes gemaakt van vloeibaar rubber.

Ik begin met het dak van het rechtergedeelte. Dit dak wil ik afneembaar houden. In de linkerruimte met de 2 ramen (het kippenhok) komt een interieur, plus een lampje om de boel te verlichten. .

In de rechterruimte komt ook een lampje. Ik wil hier dus altijd bij kunnen. Het dak moet echter altijd exact op zijn plaats zitten om de naad met het "vaste" dak zo klein mogelijk te houden. Daarom maak ik aan de binnenkant een constructie die het dak op z'n plaats houdt

Eerst het op maat snijden van de dakplaat met een stanleymes en het recht vijlen van de randen. Dit klinkt als een minuutje werk, maar het precies meten, snijden en vijlen kost behoorlijk wat tijd. De randen van het dak heb ik zo dun mogelijk "afgepeld" met een stanley mes.

Mijn gegoten platen waren namelijk iets van 1,5 mm dik. Dit moest minder dan 1 mm worden om het geheel er realistisch uit te laten zien. Ook op de plaatsen waar de "binnenmuren" zaten heb ik met de Dremel een gleuf gefreesd, zodat het dak niet onnodig omhoog werd geduwd.

De plaat heb ik met elastiekjes vastgeklemd op de exacte plaats waar ik het dak wil hebben. Vervolgens leg ik de schuur op z'n kop, zodat ik de constructie die het dak op z'n plaats gaat houden kan bouwen.

Ik heb het eerst geprobeerd met een plaat karton van exact de maat van de kamer. Dit lukte echter niet. Het karton wilde niet (goed) hechten aan het polyurethaan. Zelfs 4 lijmklemmen konden het karton niet overhalen om te blijven plakken.

Zowel modellijm, witte houtlijm en universele hobbylijm bleven onvoldoende zitten. Ook was het lastig om de plaat op z'n plaats te krijgen en deze daarna te klemmen, zonder dat het dak verschoof.

valweg

Ik heb daarom met secondenlijm een stuk polyurethaan gelijmd tegen de voorwand. Dit zat gelijk muurvast en goed op z'n plek. Dit gedeelte van het dak zie je toch niet van buiten af.

Voor het geval je het dak nog wel zou zien heb ik 2 "balken" van sateprikkers gebruikt om het dak klem te zetten tegen de achter- en zijwand.

Het dak van de dichte kamer heb ik op een soortgelijke manier gefixeerd. Hier heb ik wel karton en universele hobbylijm gebruik, maar wel nadat ik het gladde gedeelte ruw had gemaakt met een vijl. Kleine stukje op de achterkant is weer polyurethaan.

valweg

De voorkant heb ik afgewerkt met twee "latten" van dun karton van een medicijnendoosje. Dit is dun en best sterk. Deze stroken zitten geplakt met witte houtlijm.

Het linkeredeelte van het dak is vast. Ik heb secondenlijm gebruikt voor de polyurethaan-op-polyurethaan stukken. Witte houtlijm voor de (ruwe) polyurethaan-op-karton stukken. Met elastiekjes hou ik de boel strak op z'n plek.

valweg valweg valweg valweg valweg valweg
valweg

De afwerking van de voorkant van het dak doe ik met soortgelijke "latten" als het afneembare dak. Dit keer heb ik strookjes gesneden van een kartonnen doos van LU volkorencrackers.

Als afwerking heb ik op het dak stenen en balken geplakt. In het echt liggen die op het dak als extra verzwaring tegen het wegwaaien van de golfplaten.

Het dak heb ik een donkergrijze basislaag gegeven. Van daaruit ben ik verder gaan verven. Het dak bestond destijds voor de helft uit (verroeste) ijzeren golfplaten en de andere helft uit oude asbestplaten.

Het dak van het kleine stenen gedeelte (links) was het nieuwst. Aan de hand van oude foto's heb ik het dak geverfd. Ook alle "stenen" en "houten balken" hebben een eigen kleurtje gekregen. De voorste latten worden groen.

Nu volgt het weatheren door flink washen met sterk verdunde donker grijze Humbrolverf. Ik maak het dak flink smerig, net als het orgineel. het moet er uit zien alsof er 30 jaar niets aan is gebeurd.

Achter de stenen en balken op het dak verf ik een vies spoor, zoals in het echt. Onder de hoeken van de ramen maak ik het vuiler, vanwege het wegstromen van regenwater.

Op de stenen achtermuur maak ik verticale zwarte plekken waar regenwater van het dak is gestroomd, via gaten in het dak.

valweg valweg
valweg valweg

Als laatste een behandeling met donker groen en rood Rembrandt pastel krijt. Eerst schraap ik het met een mesje van het krijt op het dak.

valweg

Daarna ga ik er met een kwast overheen. Volgende keer gebruik ik een kortharige harde kwast in plaats van een zacht penseeltje. Dat werkt denk ik sneller en beter. Nu wilde het krijt minder snel hechten.

valweg

Het buitenste gedeelte van de schuur is nu af! Heerlijk gevoel natuurlijk. Dit was mijn eerste zelfbouwproject van een gebouw.

En ik moet eerlijk zeggen dat ik verbaasd ben dat ik de schuur zo realistisch na heb kunnen bouwen. Ik wist niet dat ik het in me had :-) Een tekening met de juiste maten bleek erg belangrijk. Ik ben erg trots ben op wat er nu staat!

valweg valweg valweg
valweg valweg valweg

Het kippenhok

Er rest nu nog 1 klein detail en dat is het interieur van het kippenhok. Ik heb hiervoor al 2 strookjes karton geplaatst in het kippenhok.

Ik kan me nog herinneren dat het kippenhok bestond uit een stelsel balken. Deze bouw ik na met door midden gesneden sateprikkers. Ik snij deze met een stanley mes en knip ze op maat met een kniptang. Ik lijm alles met witte houtlijm.

valweg

Gebruik van een pincet is toch wel nodig, gezien de afmetingen van de houtjes. De onderkant heb ik nog versterkt met een dotje witte houtlijm, aangebracht met een kleine schroevedraaier.

valweg

Grootste uitdaging was het maken van een "rieten" deksel die op de ton kippenvoer stond. Ik heb hiervoor een sateprikker in vieren gesneden. Ik heb zes stukjes sateprikker samengebonden met een stukje draad uit een schakelsnoer.

valweg

Met een pincet heb ik daarna de latjes uit elkaar getrokken, zodat een rond waaier ontstond. Ik heb het "deksel" in deze stand gefixeert met een klein druppeltje witte houtlijm, boven en onder.

valweg

De voerderbak heb ik gemaakt van dunne strookjes passepartoutkarton van ongeveer 1,5 mm en karton van een medicijnendoosje van ongeveer 0,5 mm.

Ik gebruik lange uiteinden zodat ik de voederbak een beetje makkelijk kan vastpakken. Deze knip af zodra de bak gelijmd en gedroogd is.

Ook hier gebruik ik weer witte houtlijm. Het hele interieur van het kippenhok heb ik lichtbruin geschilderd (Humbrol) en daarna een wash gegeven met verdunde donkergrijze verf (weer Humbrol).

valweg

De vloer van het kippenhok is van 1 mm dik karton. Ook deze heb ik lichtbruin geverf. In de nog natte verf heb ik heel fijn zandstof (GEEN zandkorrels!) gestrooid. Deze heb ik meegenomen van een weekendje Drenthe. Daar zag ik kluiten heel fijn geel/bruin zand liggen.

Het ziet er erg realistisch uit. Als laatste heb ik het interieur geplaatst en ingesmeerd met zeer verdunde houtlijm. Ook hier heb ik nog wat zand overheen gestrooid. Dit maakt het balk nog extra vuil. Dit was het in het echt ook.

valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg
valweg valweg valweg
<< Start

2003 - december deel 1

Next >>