<< Previous

2004 - januari deel 2

Next >>

JANUARI 2004 - deel 2


De boerderij

De bouwwijze licht ik niet meer toe. Zie hiervoor alle voorgaande bouwpagina's! De boerderij zelf is het moeilijkste sub-project tot nu toe.

Hierin wil ik erg veel details gaan bouwen. De woonkamer, de keuken en de stal. En het moet natuurlijk een stuk strakker dan die 3 gammele schuren.

Ik ben begonnen met de grootste delen, namelijk de buitenmuren van de schuur. Ik werk om en om aan de voorgevel en de zijmuren. Dit is handig met drogen van de lijm.

valweg

Alle ramen en luiken zijn precies op maat gesneden en gevijld. Het is een hoop rekenwerk om afmetingen en posities exact over te nemen uit de bouwtekening (die niet op schaal is).

Vooral het mooi rond vijlen van de ramen was een tijdrovend karwei. De 2 zijmuren en de voorkant hebben me totaal ongeveer 4 uur gekost.

valweg valweg valweg valweg
valweg valweg

Ik heb ook gelijk de voorgevel van het woonhuis uitgesneden, zodat ik de positie en grootte van de ramen kon schatten. Dit heb ik gedaan op basis van de bouwtekening en foto's.

Het raam en de deur rechts naast het woonhuis zijn afgietsels van oud Hollandse deuren van een bouwpakket van Holland Scale. Dit zijn hele mooie deuren en ik heb er een hele berg nodig. Op mijn mallen heb ik daarom als opvulling telkens een paar deuren gebruikt. Met overtollige giethars giet ik dan een paar extra deuren.

De afmetingen bleken redelijk te kloppen. Eigenlijk een paar millimeter te hoog, maar acceptabel. Ik heb de deur boven en onder iets bijgevijld. De deur- en raamopening heb ik exact op maar gesneden en gevijld. Wederom een lekker karweitje.

Boven de deur komt een raam en onder het raam komt een schuine vensterbank. Vandaar de gleuf onder het raam. Dit was met opzet.

valweg

Er zitten 7 ramen met gemetselde bogen in de boerderij: 4 in de grote schuur en 3 kleine op de voorgevel. Op de grote schuur zitten er ook 3. Hier heb ik ze gemaakt door elk steentje afzonderlijk te knippen en te plakken. Dit was toch wel erg veel werk en het resultaat vond ik niet echt fantastisch. Ik heb eens iets anders geprobeerd.

Van mijn zelfgegoten muurplaten heb ik korte stripjes gesneden. De stenen zitten in halfsteens verband, maar als je precies op de helft van een steen snijdt krijg je precies een rij halve stenen. Precies wat ik nodig heb.

valweg

Ik heb ze warm gemaakt met m'n soldeerbout en gebogen. Dit vergde nog heel wat experimenteren. Uiteindelijk heb ik de soldeerbout en een schroevendraaier in een bankschroefje gezet. Ik kon dan een opgewarmd strookje met een kleinere boog buigen om de schroevendraaier. Ook gewoon met de hand buigen ging soms goed. Op deze manier wel lastig om het symmetrisch te krijgen.

valweg

Het was gewoon een kweste van veel proberen. Er lagen even veel gelukte als mislukte bogen. Ze smelten niet zo snel, maar ze willen nogal breken als je ze te snel buigt of te warm maakt. Ik heb niet van te voren gemeten of ze pasten. Ik heb er gewoon een berg gemaakt. Reststukjes muur zat!

valweg

Van de 20 waren er 2 wel erg mooi gelukt. Deze heb ik gebruikt voor de grote ramen. Kwestie van op maat knippen en vijlen.

valweg

Na nogmaals bestuderen van de foto's heb ik de 2 wat kleinere ramen van de schuur nog iets verder uitgevijld. Bij deze zit alleen boven een boog. De boog heb ik met een stanleymes en vijl precies op maat gemaakt. De bogen zijn gelijmd met secondelijm.

De kozijnen van het raam boven de deur heb ik met kleine strookjes polyeruthaan gemaakt, omdat dit dezelfde dikte had als de deur. Dit zag er mooier uit. Het kozijn van het raam naast de deur is weer een op de helft van een steen gesneden strook muurplaat.

valweg

Het voorste raam van de slaapkamer heeft boven en onder ook deze stroken muurplaat. Het raam zelf is gemaakt van strookjes karton met 2 diktes. De strookjes zijn op hun kant geplakt, zodat je tegen "de dikte" aankijkt. Zo zijn de strookjes overal even dik.

valweg

Het verwerken van deze strookjes is echt een lastig karwei. Alles is zo klein. Een pincet en kleine schroevendraaiertjes zijn echt onmisbaar voor het hanteren en lijmen. Ik heb alle karton geplakt met witte houtlijm.

Ik moet zeggen dat ik verrast ben over de strakheid van de stukjes karton. Ik had eigenlijk verwacht dat het karton toch te slap was om het in zulke dunne strookjes te gebruiken voor ramen. Deze strookjes zijn namelijk zeker de helft dunner als de stroken die ik heb gebruikt bij de bouw van de 3 schuren.

valweg

Ik had me er al een beetje op voorbereid dat ik plastic strookjes moest gaan halen bij de modelzaak, maar dit is niet nodig gebleken. Ik vind het er nu voldoende natuurgetrouw uit zien.

De voorgevel van de grote schuur is nu voorzien van de deur en alle ramen. Het begint nu ergens op te lijken.

Het verven zal nog een hele uitdaging worden met al die kleine randjes en dingetjes. Alle stukjes die ik gebruik zijn zo klein dat ik vooraf verven niet echt een optie meer vind.

valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg
valweg

Maar nu eerst de ramen en deuren van de rest van de schuur! De ramen met de gemetselde bogen hebben in het orgineel van die ijzeren frames waarin glas is geplaatst.

valweg

De beste manier om die na te bouwen leek mij om koperdraad te solderen. Ik heb hiervoor de individuele koperdraden van een wat dikker draad gebruikt. Wederom priegelwerk dus.

valweg

Ik heb een spijker in een stuk houtgeslagen, zodat ik het koperdraad in een mooie boog kon buigen. Flink strak trekken, al dan niet met en tangetje.

Vervolgens de horizontale delen erop solderen. Ik heb wat S39 gebruikt als vloeimiddel. Het solderen is erg lastig omdat al snel het hele ding heet is en al het soldeertin weer vloeibaar wordt.

Door het geringe gewicht blijven de draden ook al snel aan je soldeerpunt kleven als je ze niet goed vasthoudt met een pincet.

valweg

Het resultaat is een abstracte weergave van een uitheemse insectensoort. Deze heb ik precies op maat geknipt met een tang en in het raam gekneld.

Ik heb eerst nog een strookje karton aan de binnenkant gelijmd. Het raster heb ik gelijmd met secondenlijm. Een paar druppels er op gooien en met een kleine schroevendraaier verspreiden.

valweg

De grote ramen met gemetselde boog heb ik op dezelfde manier gemaakt. Ook het 2e raam van de slaapkamer is klaar. Dit is een kopie van het raam van die slaapkamer aan de voorgevel.

valweg

Als laatste heb ik de luiken die direct toegang geven tot de hooizolder gemaakt. Kartonnen deurposten, een houtplaat van giethars en scharnieren en hengsels van karton. Detail: de onderkant bewerkt met een vijl voor een verweerd gezicht.

Na al het priegelwerk is dit het resultaat: de 2 zijmuren van de stal. Merk op dat de muren een beetje krom zijn getrokken. In een koude kamer zijn ze recht, in een warmte krom.

Ik moet de constructie van de schuur straks dus stevig verankeren met een stevige onderplaat en tussenschotten om de muren recht te houden.

valweg valweg valweg valweg valweg valweg
valweg

De laatste muren die ik nodig heb zijn de achterste muur van de grote schuur, de 2 kleine muren van de zogenaamde "werkgoot" en de zijmuren van het woonhuis.

valweg

De kleine raampjes van de muur van de werkgoot heb ik niet gesneden, maar ik heb met de Dremel een paar gaten geboord.

Daarna heb ik met een klein vierkant vijltje de ramen op grootte en vorm gevijld. Bij het rechterraam kan je nog zien dat ik even uitschoot met de boor :-(

valweg

De voorgevel is voorzien van kozijnen. De betonnen bint boven het grote raam is van 1,5 mm dit karton. In de linker zijmuur zit een klein kelderraampje, dat afgesloten was met een luikje.

Dit was het laatste detailwerk voor de buitenmuren. Alle buitenmuren zijn nu af en klaar om geverfd te worden.

valweg

Van boven naar beneden, van links naar rechts: de 2 zijmuren van de grote schuur, de voorgevel van de grote schuur, de achtermuur van de grote schuur, de 2 zijmuren van de werkgoot en als laatste de 3 muren van het woonhuis.

valweg valweg valweg valweg
valweg

Verven en washen

Alle muurdelen zijn geverfd. Alle details zijn geverfd in ongeveer de kleur die ze in het orgineel hadden.

Sommige stukken zijn overigens niet geverfd. Een gedeelte van de schuur is onzichtbaar van wege de aangebouwde "werkgoot".

Een gedeelte van de voorgevel is onzichtbaar omdat hier het woonhuis tegenaan komt. Deze heb in niet meegeverfd.

Ik heb de kleuren met opzet redelijk helder gehouden. Er komen nog genoeg washes overheen om de boel in de juist kleur te brengen.

In de foto hierboven de muurdelen met de eerste laag verf. Op de foto's hier zie je de muren met de individuele stenen diverse kleuren geverfd en er is een donker grijze wash overheen gegaan. De boerderij was echt zo vuil :-)

valweg

Ik heb eerst de ramen en dergelijke geverfd, zodat ik hier nog een beetje kon uitschieten. Daarna heb ik de muurgeverfd. Dit vond ik makkelijker.

Eventuele uitschieters kon ik dan oververven. Vooral het verven van de ramen was behoorlijk lastig. Witte latten en groene kozijnenamper 1 mm breed.

Het woonhuis is voorzien van een motief. Ik heb dit op de stenen geverfd. Dit was het echte rotwerk. Over de kleur ben ik nog niet echt tevreden. Nog even een wash er over heen van een iets donkerdere kleur bruin.

Assembleren schuur

Al het verfwerk is gedaan en er is een eerste wash over alle muren heen gegaan van verdunde donker grijze Humbrol verf.

De schuur kan in elkaar. Weer een spannend moment. Zou alles passen? De grote zijmuren en de achterste muren passen keurig. Ik heb de hoeken tegen elkaar gezet met secondenlijm.

valweg

De 2 grote zijmuren zijn een beetje krom getrokken. Dit gaat goedkomen op het moment dat ik de massieve bodemplaat erin zet.

Ik zet waar ik maar kan lijmklemmen bij het lijmen van de kartonnen bodemplaat van 3 mm dik. Aangezien de binnenkant van de muren ook karton is, gebruik ik witte houtlijm.

valweg

De verticale stukken karton staan er alleen maar als afstandhouders, zodat de muren niet naar binnen worden gedrukt. Hiernaast is het resultaat: een solide ondergrond voor het interieur van de schuur en recht zijmuren.

Ook alle ramen heb ik inmiddels geplakt. Als ramen gebruik ik reststukken van plastic verpakkingsmateriaal (in dit geval van kerstkaarten). Ik heb secondelijm gebruikt en dat doe ik nooit meer! Dit laat vaak lelijke witte vlekke achter.

valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg
valweg

Sommige ramen waren zo lelijk dat ik ze er weer af gesloopt heb en vervangen door met witte houtlijm geplakte ramen.

valweg

De voorgevel van de schuur heb ik op de hoeken gelijmd met secondenlijm. De eurocent ligt daar om het zojuist met houtlijm geplakte raam net genoeg aan te drukken.

valweg

Het interieur

Ik heb de keuken uitgetekend en vervolgens de onderkant van de voorgevel gefixeerd met witte houtlijm. Ook de voorgevel is namelijk een beetje kromgetrokken.

Als eerste heb ik de keuken een beetje aangekleed met het aanrecht en de 2 deuren naar de werkgoot en de schuur.

Ook de koelkast heb ik nagebouwd met karton. Een beetje ruw, maar het gaat om het idee. Naar binnen kijken is al lastig, dus ik ga geen dagen besteden om het interieur exact na te bouwen: "ongeveer" is ook goed genoeg.

valweg

De 2 tussenmuren van de schuur zijn geplaatst. De linker is de achtergevel en heeft dezelfde afmeting als de voorgevel. De achtergevel wordt nog afgewerkt met een houtplaat van polyurethaan.

De karakteristieke hoogteverschillen van een oude koeienstal heb ik nagebouwd door wat stroken karton op elkaar te plakken. Ook de mestgoot ben ik niet vergeten.

valweg valweg valweg
valweg

Het aangebouwde gedeelte van de schuur was de stierenstal. Beide delen van de schuur waren met elkaar verbonden met 2 deuren.

valweg

De ruimte aan de rechterkant was een apart gedeelte waar 2 stieren of paarden konden staan.

Als laatste worden de palen waaraan de koeien vast werden gezet nog in de stal geplaatst.

valweg valweg
valweg

In de hoeken staan stukjes karton voor de stevigheid. Op de horizontale potloodstreep op de vloer komt de scheidingswand tussen de koeienstal en de rest van de schuur.

Ook de starheid van de schuur bevalt me prima. Bij elk tussenschot wat ik plaats krijgt de schuur weer meer stevigheid. Het ding voelt nu al erg zwaar en solide aan.

De keuken heeft een eerste verfbeurt gehad in de lichtgele kleur die deze had. Als ondergrondje heb ik de hele keuken maar even meegeverfd.

Boven het aanrecht komt een boiler. Deze maak ik van een uiteinde van een stuk bouwpakket (heeft zo'n ding nog een naam?). Dit topje vijl ik glad en verf ik wit.

valweg

Toen ik de keuken even tegen het licht hield zag ik dat de deur en het raamkozijn nog doorschijnend waren. Helemaal niet meer aan gedacht. Al mijn andere raamkozijnen zijn van karton en hebben dit probleem niet!

Ik had de kozijnen zwart moeten verven, voordat ik de "ramen" er in zette. Ik heb met de "ramen" er nog op heel nauwkeurig de raamkozijnen en alle kieren "dicht" geverfd, met een lekker dikke laag. Stel dat ik zou uitschieten zou ik de ramen er altijd nog uit kunnen slopen was mijn idee.

Het ging keurig en van buitenaf zie je niet dat zwarte verf er zit. Dit scheelt weer een portie sloopwerk en "herbeglazen".

Ook de binnendeuren heb ik inmiddels geverfd. De deurpanelen waren zo goed als dezelfde kleur als de muur. De kleur van het polyeruthaan vond ik eigenlijk prima, dus die zijn ongeverfd.

Het tot stand komen van het aanrecht is een verhaal apart. Heel kort: Ik heb het motief gedownload van internet, deze bewerkt met Photoshop en uitgeprint.

Als aankleding van de keuken ben ik weet lekker gaan priegelen. Ik heb een steelpan gemaakt van een rolletje papier, geplakt met witte houtlijm. Vervolgens heb ik een dun electrodraadje gebogen en er aan gelijmd. Deze heb ik na het drogen zilver geverfd.

valweg

Het hangende keukenkastje is van dun karton van een medicijndoosje. Alles geplakt met witte houtlijm en vervolgens een extra likje witte verf om het egaal te kleuren.

Dan komt het echte leuke werk: alle details in de keuken aanbrengen. Voor het raam een 2-pits kookstelletje (wit passepartout met 2 rondjes gemaakt met potlood) en links daarvan de steelpan.

Ik heb de "boiler" opgehangen boven de wasbak. Twee plankjes van karton aan elke kant. De voorkant van die plankjes heb ik groen geverfd. Ik heb ook gelijk de vensterbank meegeverfd.

Met het restje groene verf heb ik een strookje karton geverfd. Deze heb ik in kleine stukjes geknipt en gebruikt als "vulling". Dit heb ik overigens ook gedaan met de zilveren kleur van de steelpan. Je ziet ze amper liggen maar hier en daar liggen zilver geverfde stukjes karton en koperdraad.

De rode dingetjes zijn geknipt mantel van het schakeldraad, waar ik het handvat van de steelpan van heb gemaakt. De blauwe zijn stukjes karton van een medicijndoosje, die al die kleur hadden. Zo kom ik aan totaal 4 verschillende kleuren om de "zooi" in de keuken wat gevarieerd te maken.

valweg

Ook het keukenkastje naast de koelkast is voorzien van rommel. Er op staan een paar voorwerpen. Wat het zou moeten voorstellen is niet perse belangrijk. Je moet de indruk krijgen dat er iets staat.

De vloer heeft een beetje een vies kleurtje gekregen. Deze kleur stak het best af bij de wanden en kwam nog het best in de buurt van wat er oorspronkelijk op de vloer lag.

valweg

Ik heb de handvaten van de koelkast en de deurklinken ook een likje zilveren verf gegeven. Op de boiler zitten 2 zilveren stipjes die de knoppen moeten voorstellen.

Het was even werk, maar de keuken nadert naar het orgineel!

valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg
<< Previous

2004 - januari deel 2

Next >>