<< Previous

2004 - januari deel 4

Next >>

JANUARI 2004 - deel 4


Het woonhuis is af, dus kan worden bevestigd aan de grote schuur. Dit gebeurt met (veel) witte houtlijm. Om de boel te fixeren had ik in eerste instantie een groot elastiek om het hele gebouw gespannen. Dit leverde echter te weinig druk, dus heb ik op de hoeken 2 lijmklemmen gezet.

Dak woonhuis

Ik heb de dakconstructie op dezelfde manier gemaakt als die van de grote schuur: 2 driehoeken, met daarop 2 dakplaten op maat gesneden. Op de rechterdakplaat komt een dakkapel, vandaar het gat.

valweg

Nu is het woonhuis niet absoluut vierkant, dus het passend maken van het dak was wel lastig. Vooral bij het lijmen moest ik goed aandrukken. Een creatieve oplossing met 2 stukken hout en een dik elastiek bracht uitkomst.

valweg

Ik heb een kozijn gemaakt van kartonstrookjes. Dit keer de boel van te voren geverfd. Dat werkte wel even makkelijker.

Het kozijn heb ik precies op z'n plek gezet met de kap op het huis. Het kozijn moet precies op de zijmuur staan. Als eerste heb ik het daarna het schuine dak er op gezet. Vervolgens heb ik het kozijn aan de onderkant vastgezet aan het dak. Hiervoor heb ik secondenlijm gebruikt. Daarna heb ik de schuine panelen precies op maat gesneden en gevijld, zodat deze naadloos op elkaar aansloten.

valweg

Onder het kozijn heb ik nog een "houten" plank gezet, om het gelijk te trekken met het dak. Ik heb het hele dak vervolgens middelgrijs geverfd, ook de "houten" delen. Zodoende pakt de acrylverf beter op het polyurethaan.

Bijkomend effect is dat het grijs er soms nog een beetje doorheen schijnt, wat een wat verouderde indruk geeft. Na een eerste verflaag en droogtijd heb ik de nok en de schuine planken er op gezet. Gevolgd door een 2e verflaag. De schuine planken heten overigens "windveren" (met dank aan Aad van Roosmalen).

valweg

Het dak ik nog erg egaal grijs. Ik ga een aantal pannen nog verven met een donker grijze kleur en een oranje kleur. Vervolgens komt er een zwarte wash overheen.

Na deze wash is de boerderij eigenlijk zo goed als klaar, op een paar kleine details na. Er moeten bijvoorbeeld nog dakgoten en regenpijpen op. Ook wil ik nog wat vervuilen met poeder van pastelkrijt.

Ik heb al wel de schoorsteen er op gezet. Ik had nog een schoorsteen liggen van een oud bouwpakket.Ik heb de nok uitgevijld en bekleed met zilverpapier-achtig spul wat om de kurk van een wijnfles zit. Dit had ik al met voorbedachte rade bewaard.

valweg

Vervolgens heb ik de schoorsteen er met secondenlijm in geplakt en het zilverpapier met een kleine schroevendraaier tegen de pannen aangeduwd, zodat een realistisch relief ontstaat.

En dan is de eerste helemaal met de hand gemaakte boerderij die ik ooit gemaakt heb af! Ik ben stiekem toch wel trots dat ik blijkt te kunnen modelbouwen en met een resultaat dat er mag zijn. Het is erg leuk om te zien wat ik uit mijn handen getoverd krijg!

valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg
valweg valweg valweg valweg valweg valweg
<< Previous

2004 - januari deel 4

Next >>