Ontwerp


De bouwtekeningen (woonhuis en schuur)

Als basis voor het diorama heb ik de bouwtekeningen genomen van de "woningverbeteringen" van 1954 en 1972. Deze tekeningen laten vooral het woonhuis zien en een gedeelte van de schuur.

Meer tekeningen heb ik op dit moment niet beschikbaar. Gelukkig heeft m'n pa voor de sloop nog uitgebreide metingen verricht, dus alle maten van de boerderij (woonhuis en schuur) en alle bijgebouwen heb ik.

Ik heb de bouwtekeningen ingescand en ik heb in photoshop met wat trucs de gehele bouwtekening van woning en schuur "teruggetoverd".

Telkens heb ik delen van de bouwtekening gekopieerd en hergebruikt om niet bestaande delen te tekenen. Ik heb de bouwtekening in photoshop direct de juist afmetingen in schaal 1:87 gegeven. Veel rekenwerk dus.

Het lastigste zijn de deuren aan de achterkant van de boerderij, omdat geen exacte maten zijn van waar deze zaten. Ook zijn er amper foto's van dat gedeelte, aangezien het achtergedeelte niet echt fotogeniek was.

Ook kwam er nog een oude schets naar boven uit een oud bureau tussen een stapel papieren.

valweg
valweg valweg valweg

De bijgebouwen

De bijgebouwen zijn lastiger. Hiervan zijn nooit tekeningen geweest. Gelukkig heb ik de afmetingen wel.

Er stonden 3 bijgebouwen, namelijk een schapenhok, een rommelhok/garage en een lange schuur waarin de tractor en aanhangwagen stonden, maar ook aan de linkerkant varkens en aan de rechterkant kippen. De varkens waren overigens voor mijn tijd. De varkensstal is omgebouwd tot paardenstal.

valweg

De lange schuur staat nogsteeds, zij het behoorlijk vervallen. Van het schapenhok staat nog een klein stukje geraamte.

Het rommelhok/garage is weg. Het reconstrueren van hiervan is dus een combinatie van herinneringen en kijken naar de huidige staat.

valweg valweg
valweg

De plattegrond

Het ontwerp van het totale diorama ziet er na wat meet, reken en tekenwerk uit zoals hiernaast weergegeven.

De onderst zwarte balk is het oude polderweggetje. Hiernaast ligt de oude sloot. Tegenwoordig zijn de sloten en wegen verlegd. Ik wil de situatie terugalen van voor de jaren '80. De rechterboven en -onderkant zijn in het ontwerp leeg. Boven stond (staat) een kleine boomgaard en voor was een groentetuin, die voor het woonhuis overging in een voortuin met gazon. Hoewel ik deze niet heb ingetekend, heb ik ze wel heel bewust meegenomen in het ontwerp.

Op het uiteindelijke diorama draai ik deze plattegrond een paar graden met de klok mee, zodat de erfafscheiding minder rechthoekig overkomt. Dit geeft een wat natuurlijker effect.

valweg